Amikor 2009-ben Felipe Massát fejbe találta egy leszakadt alkatrészdarab, egyszerre sóhajthatott fel minden magyar, hogy most itt a nagy lehetőség, hogy bebizonyítsuk, milyen kiválóak a magyar orvosok. A műtét után egyenesen a Honvédelmi Minisztérium szóvivője számolt be a fejleményekről. Amikor 2008-ban Paris Hilton kijelentette, hogy arról a városról kapja majd a gyereke a nevét, ahol az megfogan, és nem sokkal később zenész pasija mellett felbukkant Budapesten, mindenki elrebegett egy imát, hogy az isteni sperma éppen itt érjen célba. George Michaelt két órával bécsi fellépése előtt kellett kórházba szállítani, azóta pedig állítólag életveszélyes az állapota. Mit lépnek ilyenkor Bécsben?

Arra számítottunk, hogy George Michael rajongói virágokkal és üzenetekkel halmozzák el a kórház egyik bejáratát, vagy szentélyt emelnek neki az előtérben. Az újságírók elárasztják az épületet, a fotósok egymást tapossák, hogy minél közelebb juthassanak a betegágyhoz. Az énekesre pedig éppen ezért biztonsági őrök vigyáznak majd, és kipofoznak mindenkit, aki fényképezővel érkezik a bécsi Allgemeines Krankenhausba. A helyzet viszont az, hogy ennek pont az ellenkezőjét tapasztaltuk. Valaki vagy nagyon jól csinál valamit, vagy az embereket tényleg nem érdekli a halállal viaskodó George Michael. Az egyetlen dolog, amit biztosan tudunk a bécsi kiruccanás után, hogy az énekes lemondta a koncertjeit.

Az angolszász sajtó szerint George Michaelt az AKH tizenharmadik emeletén ápolják egy olyan kórteremben, amit az osztrák politikusoknak és a különleges betegeknek tartanak fent. Az emeletre bárki nyugodtan felmehet, anélkül hogy akár csak egyetlen rosszalló pillantást is kapna, annak ellenére, hogy egyes hírek szerint az egészet lezárták. A folyosók teljesen csöndesek és üresek lettek volna, ha az egyik idős beteg nem ücsörgött volna elmélázva az előtérben a liftekkel szemben. Ő soha nem hallott George Michaelről, és nem tapasztalt semmilyen szokatlan nyüzsgést a kórteremek körül. A látogatókat regisztráló ápoló kicsit mogorván fogadta a kérdéseinket - nem mondhat semmit -, de csak annyit mondogatott kelletlenül, hogy ejj-ejj, amikor kisétáltunk a látóteréből.

A lapokban eleinte óvatosabban fogalmaztak arról, hogy melyik emeleten feküdhet George Michael, úgyhogy körbenéztünk a környező szinteken is. Mindenhol teljesen szabad volt a járás. A tizennegyedik emeleten aztán azt az apró információmorzsát kaptuk a regisztráción, hogy az énekes már itt van. Azt viszont, hogy ez azt jelenti-e, hogy a kórházban tartózkodik, vagy esetleg az emeleten, azaz kikerült már az intenzív osztályról, nem tudtuk meg. Minden egyéb kérdésünkkel a sajtóirodát kell megkeresnünk - közölte a Velvettel az ápolónő. Ezt az apró jelet meg ellensúlyozta, illetve kioltotta a nevetésével a következő orvos, akinél George Michaelről érdeklődtünk.

Az összeesküvés-elméletek

Az előtérben az egyik nemzetközi hírügynökség és az osztrák hírügynökség emberei várakoztak. Az Associated Press tudosítója szerint csak egy félreértés vagy félrefordítás George Michael súlyos betegsége, és egyáltalán nem tartja biztosnak, hogy az énekes itt van, hiába fotózták le a parkolóban a pasiját is. Mint mondta, soha nem volt újságíróroham az AKH-ban, pedig ő itt volt akkor is, amikor kiderült, hogy az énekest ebben a kórházban ápolják. Ő volt az egyetlen tudósító. Az osztrák hírügynökség - állítólag hihetetlenül jól értesült - embere se tudott semmit. Mindketten egy sajtótájékoztatóra vártak, ami aztán soha nem kezdődött el. Az AP-s tudósító mindenestre megjegyezte, hogy mindennap eljön a kórházhoz, bár semmi értelmét nem látja.

Európa legnagyobb kórházának egyébként éppen most rendkívül jól jön a figyelem, ugyanis George Michael betegségénél is nagyobb ügy Ausztriában, hogy az egészségügyi dolgozók arról panaszkodnak, hogy nem keresnek eleget, az orvosok ezért inkább elhagyják az országot. A helyükre viszont nem vesznek fel senkit. Így most elvileg ötödével kevesebb az orvos, mint amennyire szükség lenne, és attól félnek, hogy megbénul a teljes ellátás. A kórház előterében például aláírásokat gyűjtöttek a kórház megmentése érdekében, mert a megszorítások miatt veszélybe került az AKH is, ami eleve egy hatalmas botránnyal nyitott a kilencvenes évek elején. Az óriási kórháznak ugyanis csak a hatvan százalékát használták ki, szóval teljesen feleslegesnek tűnt.

Bécs nem foglalkozik George Michaellel

A legtöbb bécsi nem foglalkozik George Michael betegségével. "Sok újságban szerepelt, de azért nem az összesben. Nem hiszem, hogy a városnak túl fontos lenne, hogy itt fekszik nálunk, bár tudtommal rengetegen meg akarták nézni a koncertjét, úgyhogy talán még mindig fontos ember" - mondta a Velvetnek Gabi, aki egyébként egyetlen Michaellel foglalkozó cikket sem olvasott el. "Hallottam valamit arról, hogy itt van. Mintha megsérült volna, és félbe kellett szakítania a turnéját" - gondolkodott Michelle, aki leginkább az operát szereti. "Azon kívül, hogy kórházba került, semmit nem mondanak a tévében." Michelle egyébként ismeri George Michael számait, de nem tartja a város szempontjából nagy dolognak, hogy most itt lábadozik.

"Annyit tudok, hogy most itt van kórházban. Szerepelt az újságban, a tévében, a rádióban. Most már talán nem beszélnek róla, de amikor ez kirobbant, akkor mindenhol találkozhattál ezzel a hírrel" - magyarázta Annamari, aki pedig leginkább klasszikus zenét és jazzt hallgat, úgyhogy nem is tartja magát érdekeltnek a dologban. Erika szerint pedig szerencsétlen véletlen, hogy Bécs ezzel szerepel most a hírekben, amikor szerepelhetne rengeteg mással is. "A közönsége nem tudta, hogy mi történhetett vele az utolsó pillanatban. Aztán amikor megtudták, hogy súlyos beteg, akkor persze mindenki nagyon sajnálta őt" - emlékezett a reakciókra, aztán az osztrák egészségügyet kezdte méltatni: biztos benne, hogy George Michael a legjobb kezekben van.

Ez történt George Michaellel

Az énekes állítólag a november huszonegyedikei fellépése előtt két órával lett rosszul, és gyorsan beszállították egy magánkórházba, ahol viszont úgy döntöttek, hogy az AKH-ban jobb kezekben lesz. George Michael tüdőgyulladástól szenved, de később arról is írtak, hogy egy vírus támadta meg a tüdejét, aztán a szívét is, ráadásul kómába is esett. A legutóbbi hírek szerint viszont a vírustámadás picit túlzás, simán csak tüdőgyulladása van. A barátja, Fadi Fawaz állítólag minden nap látogatja, és szerinte Michael egyre erősebb. "George megpróbál vidám maradni. Csak mosolyog az egészen" - nyilatkozta a Daily Mailnek. A városban van már az énekes apja és két nővére is, és érkezik a volt barátja, Kenny Goss is. "George nagyon szerencsés ebből a szempontból. Mindenki imádja" - tette hozzá egy barátja.